Wybór patelni: co musisz wiedzieć

Bardzo często podczas wyboru nowych akcesoriów do domu nie bardzo wiemy, który model danego produktu wybrać. Dotyczy to zarówno sprzętu RTV, jak i prostszych rzeczy, na przykład naczyń kuchennych. Wobec bogatej oferty dostępnych na rynku artykułów można czuć się zagubionym. Zależy nam przecież, aby dokonać właściwego wyboru, zamiast wydać pieniądze na produkt, który nie spełnia naszych oczekiwań. Warto więc przed zakupami dowiedzieć się więcej na dany temat i przeczytać poradnik. Z tego artykułu dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas wyboru patelni.

O czym warto wiedzieć na początku?

Wiadomo, że dobra patelnia powinna przede wszystkim pomóc nam sprawnie i bez problemów przygotować posiłek. Niby prosta sprawa, ale za stwierdzeniem „sprawnie i bez problemów” kryją się konkrety w postaci:

  1. równomiernego usmażenia/ugotowania potrawy,
  2. optymalnego czasu smażenia/gotowania,
  3. kwestia utrzymywania temperatury (dotyczy sytuacji, gdy potrawa musi gotować się na wolnym ogniu).

Wszystkie trzy zagadnienia mają istotny wpływ na efektywność gotowania i smażenia. Uwzględniając je na początku poszukiwań optymalnej patelni, zwiększysz prawdopodobieństwo dokonania właściwego wyboru.

Powłoka non-stick: dlaczego jest taka ważna?

Nieprzywierająca (non-stick) powierzchnia to następna cecha, jaka powinna wyróżniać funkcjonalną patelnię do smażenia. Powłoka non-stick odpowiada za to, czy smażone danie będzie przyklejało się do patelni. Z pewnych oczywistych powodów jest to bardzo ważne, ponieważ nie tylko samo przygotowywanie potrawy byłoby utrudnione, lecz miałoby to wpływ na jej smak.

Oprócz pomocy w uniknięciu przypalania żywności, wysokojakościowa powierzchnia non-stick ma też inną zaletę. Chodzi mianowicie o ochronę przed powstawaniem groźnych związków chemicznych, które mogą wejść w kontakt z jedzeniem.

Wpływ na sylwetkę

Dobra patelnia powinna także umożliwić nam przyrządzanie zdrowych dań. Pomóc w tym może również opisana wyżej nieprzywierająca powłoka. Na odpowiednim naczyniu można smażyć bez albo z minimalnym użyciem tłuszczu. W ten sposób na co dzień będziemy spożywać dietetyczne, mniej kaloryczne potrawy.

Odporność naczynia

Jeszcze jedną kwestią, którą należy uwzględnić podczas wybierania dobrej patelni, jest wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę. Nie ma przecież sensu nabycie produktu, który za jakiś czas nie będzie się nadawać do użytku.

Warto zatem postawić na patelnie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wyróżnia je duża odporność na uszkodzenia. Mowa oczywiście o mechanicznych uszkodzeniach (porysowanie, obicie), jaki i wpływie działania wysokiej temperatury. Naczynie ze stali dobrej jakości będzie dużo bardziej wytrzymałe niż tańszy odpowiednik, a zatem posłuży nam przez długi czas.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniej patelni nie należy do najłatwiejszych, zwłaszcza biorąc pod uwagę szeroki wybór na rynku. Można jednak ułatwić sobie zakupy i poszukać odpowiedniego modelu w dobrym, branżowym sklepie, takim jak na przykład Prymus AGD.