Odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta to podstawa codziennego funkcjonowania. Aby można było ją tak nazwać, należy wziąć pod uwagę dwa elementy. Po pierwsze, zapotrzebowanie kaloryczne, które powinno być wyliczone pod indywidualne uwarunkowania czy styl życia. Każdy z nas jest zupełnie inny, stąd ilość dostarczanych kalorii również będzie się różnić. Możesz zdać się na własne obliczenia, jeżeli posiadasz już jakieś doświadczenie w tej kwestii, bądź udać się do dietetyka, który zrobi to za Ciebie. Drugim elementem są witaminy i minerały, które dostarczamy do naszego organizmu. Prawidłowa ilość zapewni odpowiednie funkcjonowanie poszczególnych narządów całego naszego ciała, w przeciwnym razie możemy odczuwać niepożądane skutki ich niedoborów. Z pewnością większość zna podział składników odżywczych na węglowodany, białka i tłuszcze. Choć w wielu przypadkach ten ostatni kojarzy się z czymś czego powinniśmy unikać, w rzeczywistości jest wprost przeciwnie, ponieważ są one równie ważne jak pozostałe dwa. Oczywiście nie mówimy tu o niezdrowych tłuszczach, które są źródłem kwasów nasyconych i znajdziemy je w fast foodach czy słodyczach. Powinniśmy szukać tłuszczy, które są bogatym źródłem energii, a jednym z nich są właśnie kwasy omega-3.
Właściwości dla naszego organizmu
Jak podaje Natural Pharmaceuticals, kwasy omega-3 mają wiele właściwości prozdrowotnych, stąd bardzo ważne jest żeby włączyć je do swojej codziennej diety. Pierwszym z ważniejszych aspektów jest działanie przeciwnowotworowe, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka zachorowania. Dzieje się tak dlatego, że kwasy te wspomagają układ odpornościowy i blokują rozwój chorób nowotworowych. To również odnosi się do kwestii wszelkich alergii czy wspomagania układu immunologicznego. Po drugie, mają znakomity wpływ na pracę mózgu, ponieważ oddziałują na funkcjonowanie układu nerwowego. Przeprowadzone badania dowiodły, że osoby, które regularnie przyjmują kwasy omega-3 są w mniejszym stopniu narażone na Alzheimera. Ponadto, dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę naszego wzroku czy serca. Kolejnym ważnym aspektem jest wzmacnianie kości i stawów, przez co prawdopodobieństwo wystąpienia wszelkich zapaleń czy chorób znacząco spada.
Dlaczego odpowiedni poziom jest tak ważny?
Właściwości, które posiadają kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Co więc może się stać gdy będziemy mieć ich niedobór? Po pierwsze, nasza odporność bardzo się osłabi, więc infekcje czy przeziębienia będą nam częściej towarzyszyć. Wpłynie to również na pracę naszego mózgu, przez co spadnie nasza koncentracja, będziemy zmęczeni, a pamięć zacznie się pogarszać. Dodatkowo możemy zauważyć osłabiające się włosy, które zaczną się łamać lub wypadać. Jednak najpoważniejszym skutkiem wywołanym przez długotrwały niedobór może być zwiększone ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej czy schorzeń związanych z układem sercowo-naczyniowym. Pamiętajmy również, żeby wszystko robić z głową i stosować się do zaleceń znajdujących się na ulotce, tak aby nie doprowadzić do nadmiaru kwasów omega-3 i związanych z tym niepożądanych skutków ubocznych.
Rodzaje kwasów omega-3 i ich źródła
Tłuszcze mogą być źródłem kwasów nasyconych bądź nienasyconych. Pierwsze z nich to te, które nazywamy niezdrowymi, ponieważ ich spożycie nie przynosi żadnych korzyści dla naszego organizmu, a nawet wręcz odwrotnie. Natomiast kwasy nienasycone, to te których powinniśmy poszukiwać we wszelkich produktach spożywczych. Oczywiście możemy je znaleźć również w suplementach diety, na przykład tych od Natural Pharmaceuticals. Pierwszym rodzajem kwasów omega-3 jest eikozapentaenowy (EPA) i znajdziemy go przeważnie w rybach. Następnym jest kwas dokozaheksaenowy (DHA), a do jego najlepszych źródeł należą głównie algi i ryby, które się nimi żywią. Przykładowymi produktami, w których znajdziemy wysoką zawartość kwasów EPA i DHA to świeży łosoś, pstrąg, wędzona makrela czy tran. Trzecim wyróżnianym rodzajem jest kwas α-linolenowy (ALA), którego szukać możemy w oleju lnianym czy rzepakowym, ale również w orzechach włoskich lub nasionach chia.