Mięta meksykańska to oryginalna roślina, która nie tylko pięknie wygląda, ale też ma właściwości zdrowotne i może być szeroko stosowana w kuchni. Znana jest pod wieloma różnymi nazwami: oregano kubańskie lub meksykańskie, mięta kubańska lub grubolistna, tymianek meksykański, kubański, hiszpański lub brazylijski. W rzeczywistości to nie mięta, tymianek, ani oregano, tylko Plectranthus amboinicus. Jest to bliski kuzyn popularnej u nas komarzycy i rzeczywiście przypomina wyglądem miętę.
Mięta meksykańska — co to za roślina?
Mięta meksykańska nie pochodzi wcale z Ameryki, jak mogłaby sugerować większość jej nazw, ale rośnie w Afryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Osiąga wysokość do 70 cm i mocno się rozkrzewia. Wyglądem przypomina miętę o grubych liściach — jej listki mają owalny kształt, są mięsiste i mocno owłosione. Po ich przełamaniu pojawiają się kropelki wody. Mięta meksykańska ma proste łodygi zakończone fioletowymi lub różowymi kwiatami, które są nieco podobne do lawendy, ale większe. Roślina ma charakterystyczny, niezwykle intensywny i aromatyczny zapach, który jest wyczuwalny nawet po delikatnym jej poruszeniu.
Mięta meksykańska — właściwości
Mieta meksykańska zawiera w sobie dużo olejków eterycznych, których właściwości są szeroko wykorzystywane w medycynie ludowej. Ponieważ wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne może być pomocna przy przeziębieniu, kaszlu, chorobach oskrzeli, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Sprawdza się również jako środek na bezsenność i ból głowy. Z kolei napar albo zmiażdżone liście można stosować do inhalacji. Warto jednak ostrożnie posługiwać się miętą meksykańska, ponieważ jej właściwości zdrowotne nie zostały jeszcze do końca poznane. Ponadto roślina zawiera tymol, który w niewielkich dawkach ma działanie lecznicze, jednak jego przedawkowanie może być niebezpieczne. Najbezpieczniejszą opcją jest zatem kupiony w aptece olejek.
Mięta meksykańska — uprawa
Mięta meksykańska, jak wszystkie inne gatunki mięty, jest łatwa w uprawie. Potrzebuje jedynie odpowiedniej temperatury, która nie może być niższa niż 10 stopni. Roślina naturalnie rośnie bowiem w klimacie tropikalnym, nie jest odporna na mrozy i źle znosi zimno. Latem będzie dobrze się czuła w ogródku albo na balkonie, a przez cały rok doskonale rośnie w doniczce w mieszkaniu.
Roślinę najlepiej wysiewać do skrzynek w lutym. Gotowe sadzonki dostępne są w niektórych sklepach ogrodniczych, można też zaopatrzyć się w nasiona, które można kupić przez Internet. Ziemia do uprawy mięty meksykańskiej powinna być przepuszczalna i żyzna. Dorosłą roślinę rozmnaża się przez uszczykiwanie końcówek, które bardzo łatwo ukorzeniają się w wodzie. Mieta meksykańska wieloletnia.
Mięta meksykańska — pielęgnacja
Mięta meksykańska nie ma specjalnych wymagań. Najważniejsza jest odpowiednia temperatura oraz duża ilość światła, jednak powinno być ono rozproszone. Palące słońce może przyczynić się do poparzenia liści, które staną się wtedy bardzo jasne i pożółkłe. Natomiast jeśli będzie za ciemno, listki staną się ciemniejsze, a pędy będą się nadmiernie wyciągać.
Mimo iż roślina lubi wilgoć, nie może mieć zbyt mokrej ziemi. Warto dlatego zadbać o dobry drenaż. Podlewanie powinno być częste, ale niezbyt obfite. Dobrze jest często odrywać pędy (można je wykorzystać w kuchni), ponieważ wtedy mięta meksykańska ładnie się rozkrzewia.
Mięta meksykańska — zastosowanie
Mięta meksykańska w smaku przypomina połączenie tymianku, bazylii i oregano z lekko miętowym posmakiem i delikatnym cytrusowym aromatem. Dobrze komponuje się z wyrazistymi mięsami typu baranina, jagnięcina czy dziczyzna. Pasuje również do wielu sałatek, zup, sosów i ryb, a także deserów, napojów, np. do lemoniady oraz herbaty. Jest również doskonałym dodatkiem do napojów alkoholowych — likierów, nalewek czy drinków.
Roślina ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Z uwagi na intensywny zapach, sprawdza się jako odstraszacz komarów. Posadzona w ogrodzie, czy też w tarasowej doniczce, będzie piękną ozdobą.