Czy wiesz jak obrać ogórka żeby nie był gorzki?

Bez dwóch zdań świeże oraz intensywnie zielone ogórki są prawdziwym przysmakiem. Mizeria, jak i także inne sałatki z udziałem ich nie tylko smakują doskonale, ale także stanowią przekąskę mocno orzeźwiającą. Pomimo to cała przyjemność z jedzenia odejdzie całkiem w niepamięć, gdy trafimy na jakiś gorzki egzemplarz. Trudno jest ocenić smak ogórka przed degustacją, ale na pewno mamy wpływ na jego smak na pewnym etapie przygotowywania posiłku. Musimy bowiem wiedzieć jak obrać ogórka żeby nie był gorzki.

Dlaczego ogórki bywają gorzkie?

Zanim poznamy praktyczne triki oraz wyjaśnimy jak obrać ogórka żeby nie był gorzki, należy zrozumieć, skąd w ogóle w ogórkach się bierze goryczka niepożądana. Wynika ona bowiem z substancji, które są zwane kukurbitacynami. Roślina je produkuje jako system obronny. Smak mało zachęcający za zadanie ma odstraszać wszelkie szkodniki, które gustują w ogórkach. Dla co po niektórych gatunków zwierząt te związki są trujące, ale w przypadku człowieka jedynie mają wpływ na słabe doznania smakowe. Związki te wytwarzane są w sytuacjach, w których warunki rozwoju roślin są bardzo niesprzyjające. Dlatego też najwięcej zapytać dotyczy bezpośrednio tego, jak obierać gruntowe ogórki, aby nie były gorzkie. Uprawia się je w okolicznościach bardziej naturalnych niż szklarniowe ogórki. Z tego właśnie względu narażone są na przesuszenie, jak i także na wahania temperatury. Im warunki trudniejsze, tym roślina w znacznie większym stopniu się zabezpiecza składnikami gorzkimi.

Jakie są sposoby na smaczne ogórki?

Niewiele osób ma szansę doglądać ogórków od samej chwili zasiania nasion. Ogrodnicy zapaleni cieszyć się mogą naprawdę doskonałym smakiem wyhodowanych samodzielnie roślin, ale to wymaga dużo pracy oraz uwagi. Kupując w sklepach ogórki czy też na targach nie pozostajemy bez wpływu na smak potraw ogórkowych. Jak obrać ogórki, aby nie były one gorzkie?

Obieranie zawsze rozpoczynamy od końcówki jaśniejszej. Ciemna bezpośrednio wyrasta z łodygi, która jest obok liści oraz korzeni, miejscem głównym gromadzenia się substancji gorzkich. Obierając ogórka od strony ciemniejszej, w bardzo prosty sposób rozprowadzilibyśmy smak gorzki niemal po całym owocu.

Po każdym przeciągnięciu nożem czy też przy użyciu specjalnej obieraczki do warzyw i owoców, narzędzie powinniśmy opłukać pod bieżącą wodą oraz kontynuować obieranie. Sposób jest bardzo skuteczny, chociaż przede wszystkim dedykowany raczej kucharzom cierpliwym. Warto jednak nieco się poświęcić, aby móc rozkoszować się przepysznym smakiem ogórków.