Zbilansowana dieta – nie zapominaj o kwasach omega

Dziś wiele osób doskonale wie, w jaki sposób zadbać o swoje zdrowie. Obecnie zdobycie wiedzy odnośnie zastosowania popranej diety nie jest już niczym skomplikowanym i często możemy taką wiedzę uzyskać sami, czytając odpowiednie opracowania naukowe czy też odwiedzając profile wielu znanych dietetyków.

 O wpływie diety na nasze samopoczucie psychiczne i fizyczne powstało już mnóstwo ciekawych opracowań. Są takie składniki, na które dziś szczególnie mocno warto zwracać uwagę.

Kwasy omega – czemu są tak ważne?

            O tym, że kwasy omega są ważne, wiemy od lat. Dopiero niedawno jednak odkryliśmy jak istotna jest ich właściwa proporcja w naszym organizmie. Dostarczenie jedynie jednego z tych kwasów wraz z pokarmem może być nie tylko niewystarczające, ale w pewien sposób szkodzić nam poprzez niedobory pozostałych odmian kwasów omega. Narażamy w ten sposób swój układ odpornościowy na osłabienie.

            Kwasy omega to właśnie przede wszystkim wspomniana odporność. Ta w dzisiejszych czasach jest nie do przecenienia. Oprócz wzmocnienia tego układu, pozytywnie oddziałują również na układ naczyniowy i serce, zapobiegają również wielu procesom zapalnym w naszym organizmie. A to ma kluczowe znaczenie dla występowania wielu chorób. Tak naprawdę lista pozytywnych właściwości tych kwasów nie jest jeszcze wyczerpana, a nowsze badania co pewien czas wskazują na nowe obszary, w których mogą być one wsparciem dla nas.

Gdzie szukać kwasów omega?

            Estry kwasów omega oczywiście możemy znaleźć w naturze, choć ich właściwe zbilansowanie nie jest zbyt proste, szczególnie na wielu dietach eliminacyjnych lub przy alergiach pokarmowych. To przede wszystkim oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy), a także orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia.

Suplementy diety z estrami kwasów omega

            Z uwagi na niższą przyswajalność oraz trudność w tak skomplikowanym zbilansowaniu diety, często wiele osób sięga po gotowe już suplementy diety. Te wykonane są przede wszystkim z mieszanin takich olejów jak: lniany, z ogórecznika, wiosełka, z czarnej porzeczki. To tylko niektóre z olejów roślinnych wykorzystywanych do uzyskania doskonałej jakości mieszanki kwasów omega. Estry kwasów omega są zwykle produkowane całkowicie ekologicznie i pozbawiona innych metod, aniżeli te mechaniczne. Wiele firm bada również uzyskane w ten sposób produkty po to, by mieć pewność co do ich wstecznego składu. Uzyskane w ten sposób suplementy zaspokajają nasze potrzeby na kwasy omega 3, 6 oraz 9 w odpowiednich dla naszego organizmu proporcjach. Więcej informacji na Estrovita.pl.