W jaki sposób wybrać mięso na burgera?

Burgery są niezwykle popularnym i smacznym daniem. Z łatwością można je przygotować w domu. Najważniejszym ich składnikiem jest rzecz jasna mięso, które odpowiednio dobrane sprawi, że danie będzie smakowało wyśmienicie. Oczywiście nie można zapominać o dodatkach, takich jak świeże warzywa, czy też sosy. Niemniej, całą „robotę robi” w burgerach mięso. Jeśli zostanie nieodpowiednio dobrane, to nawet najlepsze dodatki nie uratują burgera.

Jak wybrać mięso na burgera?

Podstawową kwestią jest to, aby mięso było świeże i bardzo wysokiej jakości. Burgerownie takie jak ta z https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/kalisz/ wybierają mięso od sprawdzonych dystrybutorów. Dzięki temu mają pewność, że ich dania są nie tylko smaczne, ale także bezpieczne dla zdrowia i nie wywołują żadnych dolegliwości ze strony żołądka. Wybierając odpowiednie mięso na burgera warto zwracać na kilka istotnych rzeczy jeszcze. Aby mieć pewność jakiej jakości jest oraz z której części tuszy, najlepiej kupować je w kawałku, a następnie samodzielnie mielić. 

Coraz więcej sklepów umożliwia mielenie mięsa na miejscu, dzięki czemu nie trzeba inwestować w maszynkę do mielenia. Co istotne, nie można obawiać się tłuszczyku na kawałku mięsa. Jest ono nośnikiem aromatów oraz smaków, dzięki którym gotowy burger bardzo zyskuje. Oczywiście, nie oznacza to, że należy wybierać jak najbardziej tłuste kawałki. Wystarczą takie z niewielką ilością tłuszczu i niewielkim przerostem, na przykład antrykot.

Z jakiego mięsa przygotować burgera?

Burgery w większości kojarzone są z wołowiną, ale niektóre burgerownie jak Pasibus w Kaliszu oferują bardzo różnorodne menu. Jeśli zapadnie decyzja o zrobieniu burgerów z wołowiny, warto wybrać udziec wołowy, antrykot, łopatkę i rostbef. Dania można przygotowywać z jednego rodzaju mięsa lub też z połączenia kilku. Przygotowany z nich burger będzie charakteryzował się wyjątkowym smakiem i będzie wymagał zaledwie kilku minut grillowania. 

Mięso wołowe można również połączyć z mięsem wieprzowym. Najlepszym wyborem będzie łopatka wieprzowa albo szynka. Dodatek wieprzowiny może ułatwić połączenie się mięsa i utrzymanie jego soczystości w przypadku zbyt długiego smażenia. Burgery z powodzeniem można przygotowywać także z drobiu i indyka. Należy jednak pamiętać, że są to chude gatunki mięsa i smażenie może wiązać z nadmiernym wysuszeniem. Ciekawa alternatywą są także burgery z ryb, do przygotowania których wykorzystuje się najczęściej dorsza, sole, mirunę lub tuńczyka. 

Dlaczego wołowina jest najlepsza?

Wołowina to mięso, które można jeść na surowo. Nie ma ryzyka, że dojdzie do zarażenia tasiemcem, nawet jeżeli wybierze się mocno krwisty wariant, aczkolwiek najbardziej typowy stopień wysmażenia w burgerze to medium-rare. Gdy przegryzie się taki kotlet, to będzie on w środku delikatnie różowy. Wołowina jest soczysta, miękka, krucha i dosłownie rozpływa się w ustach Nie jest sucha, dzięki czemu można ją poddać odpowiedniej obróbce cieplnej, w tym wypadku będzie to proces grillowania, i nie straci ona swoich walorów smakowych.