Rola warzyw i owoców w codziennej diecie

Dieta ma ogromny wpływ na codzienne funkcjonowanie organizmu. Od niej zależy odporność, zdrowie, samopoczucie oraz dobry stan skóry i włosów. W diecie powinny znaleźć się wszystkie niezbędne składniki, odpowiadające za prawidłowe działanie całego organizmu. Bardzo ważne są warzywa i owoce. Dlaczego warto je jeść? Jaka ilość będzie odpowiednia?

Optymalna ilość owoców i warzyw w codziennej diecie

Dietetycy i lekarze zalecają, aby warzywa i owoce spożywać 5 razy dziennie, dodawać je do wszystkich posiłków. Zalecana dzienna porcja owoców i warzyw to ok. 400 g. Warto pamiętać, że przewagę powinny stanowić warzywa – w przypadku owoców należy zachować ostrożność, ze względu na zawartość sporej ilości cukrów prostych.

Samodzielne włączenie warzyw i owoców do diety nie jest łatwe. Nie wystarczy dołożyć do kanapki kilka plastrów ogórka, zjeść banana czy kiwi. Ważny jest odpowiedni dobór produktów – tak, by zaspokajały zapotrzebowanie organizmu na ważne składniki. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy dietetyka. Specjalista jest w stanie skomponować dietę dla potrzeb danej osoby, uwzględniając jej stan zdrowia, wiek czy upodobania kulinarne. Doświadczony dietetyk w Warszawie i pozostałych dużych miastach, ułoży dietę, w której znajdą się idealnie zbilansowane warzywa, owoce i inne ważne składniki.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia warzyw i owoców

Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta musi zawierać wszystkie składniki, które przyczyniają się do prawidłowej pracy organizmu. Według wytycznych zawartych w najnowszej piramidzie żywienia, kluczową rolę w codziennym odżywianiu pełnią warzywa i owoce. Ich jedzenie jest bardzo ważne, ma szereg pozytywnych oddziaływań:

  • ograniczają ryzyko wystąpienia groźnych chorób – są niezbędne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, udaru, cukrzycy typu II, nadciśnienia, nowotworów itp;
  • pomagają utrzymać prawidłową masę ciała – większość owoców i warzyw ma niską zawartość tłuszczów i kalorii, są bogate w błonnik, który przyśpiesza metabolizm;
  • są ważnym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Zawierają m.in. potas, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grypy B, witaminę A, witaminę C czy błonnik;
  • pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi – przyczyniają się do tego produkty bogate w potas, np. bataty, ziemniaki, fasola, pomidory, botwina, soja, dynia zimowa, szpinak, soczewica, fasola czerwona, badany, melony i groch łuskany;
  • przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu – dzięki zawartości błonnika poprawiają pracę jelit oraz wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu w krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób serca;
  • ograniczają ryzyko wystąpienia wad rozwojowych – kwas foliowy występujący w owocach i warzywach pomaga w  tworzeniu czerwonych komórek krwi. Jest także niezbędny w przypadku kobiet planujących dziecko – zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych płodu. Bogatym źródłem kwasu foliowego są kiełki pszenicy, szpinak, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska, groch i brukselka;
  • Wzmacniają odporność – witamina A, która występuje m.in. w marchwi, natce pietruszki, szpinaku i papryce czerwonej, a także w morelach i brzoskwiniach poprawia pracę układu immunologicznego, wpływa na zdrowy wzrok oraz pomaga chronić organizm przed infekcjami.

Warzywa i owoce w trosce o ładny wygląd i dobre samopoczucie

Regularne jedzenie warzyw i owoców jest także niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Zawartość przeciwutleniaczy i odżywczych składników pomaga opóźnić procesy starzenia się organizmu. Witamina C chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym, regeneruje uszkodzone DNA skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek. Witamina E zabezpiecza naturalną warstwę ochronną skóry, chroni przed negatywnym wpływem środowiska. Witamina A dba o prawidłowy rozwój paznokci, włosów, zębów i kości, a także łagodzi objawy łuszczycy skóry.

Warzywa i owoce mają również niebagatelny wpływ na samopoczucie, łagodzą objawy depresji. Owoce zawierają tryptofan, przyczyniający się do wytwarzania serotoniny. To hormon szczęścia, który wpływa pozytywnie na nasz dobry nastrój, uspokaja i daje uczucie zadowolenia. 

Owoce i warzywa, oprócz tego, że są zdrowe, są również smaczne. Można jeść je w różnej formie, świetnie komponują się z innymi składnikami. Warto włączyć je do diety, a efekty na pewno szybko się pojawią.

Artykuł zewnętrzny