Orzeszki pistacjowe wciąż są stosunkową nowością na polskich stołach. Może to mieć związek z faktem, że jeszcze niedawno były w naszym kraju raczej słabo dostępne. Wiele osób odstraszała także ich wysoka cena. Jednak obecnie można je kupić w każdym supermarkecie, a ich koszt nie odbiega od cen innych orzechów. Jakie dania wzbogaci smak pistacji?
Większości osób pistacje kojarzą się z popularnym smakiem lodów, jednak jest to tylko jedna z kulinarnych odsłon tego przysmaku. W południowej Europie oraz w krajach Bliskiego Wschodu pistacje są cenionym składnikiem wielu deserów i innych potraw. Mogą stanowić również samodzielną przekąskę. Z miłości do pistacji szczególnie znani są Sycylijczycy – orzeszki te można znaleźć w wielu tradycyjnych dla tego regionu wyrobach – deserach, wędlinach, serach i pesto. I nie ma w tym nic dziwnego, smak pistacji stanowi doskonałe uzupełnienie zarówno dla potraw wytrawnych, jak i słodkich. Jak wykorzystać pistacje w kuchni?
Dodatek do deserów
Pistacje znakomicie przełamują słodki smak deserów. Pistacja jest jednym z najpopularniejszych smaków lodów. Można ją także dodawać do rozmaitych deserów na bazie nabiału. Pistacje łuskane świetnie sprawdzą się także jako dodatek zdrowych tłuszczów w różnych koktajlach i smoothie. Smakiem pistacji można wzbogacić poranną owsiankę. Orzeszki mają też ciekawą barwę, co sprawia, że idealnie nadają się do dekoracji.
Ciasta pistacjowe
Jednym z najpopularniejszych ciast, które bazują na tym składniku, jest sernik z pistacjami. To ciasto świetnie smakuje w wersji klasycznej lub z dodatkami. Krem serowo-pistacjowy świetnie komponuje się z malinami, cytryną, białą czekoladą i płatkami róży. Można też zainspirować się włoską kuchnią i zaserwować pistacjowe cannoli. Są to stosunkowo łatwe w przygotowaniu rurki z kruchego ciasta wypełnione nadzieniem z ricotty i soku limonkowego, które obficie posypuje się kruszonymi pistacjami. Taki deser z pewnością przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.
Pesto z pistacji
Pistacje są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz minerałów. Więcej na temat składników zawartych w orzeszkach pistacjowych można przeczytać tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzeszki_pistacjowe. Są składnikiem wysokoenergetycznym, świetnie sprawdzą się więc również w daniach obiadowych. Jedną z podstawowych receptur jest pesto pistacjowe, które może stanowić dodatek do makaronów, grzanek i kanapek. Aby uzyskać ten sos, wystarczy zmiksować pistacje z twardym serem (np. parmezanem) oraz dodatkami – sokiem z cytryny, czosnkiem, świeżym pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać idealną konsystencję, całość warto wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek.
Dania mięsne
Pistacje mogą także wzbogacać smak mięs. Można spotkać wiele przepisów, w których stanowią składnik sosów i dressingów. Popularnym sposobem podania orzeszków pistacjowych jest również nadziewanie nimi roladek. Ciekawym pomysłem jest także dodanie pokruszonych orzeszków do panierek.