Pinot Grigio – wino wielu nazw i wielu twarzy

Francuski szczep, który zrobił zawrotną karierę we Włoszech, a także w Ameryce, Wielkiej Brytanii, Chinach i Japonii. Coraz chętniej pija się go również w Polsce. Za co pokochaliśmy Pinot Grigio?

Pod jakimi innymi nazwami można zaleźć Pinot Grigio?

Najczęściej spotykane określenie to Pinot Gris i Pinot Grigio, jednak ten biały szczep występuje też pod nazwą Sivi Pinot oraz Grauburgunder. Oryginalnie uprawiano go w Alzacji we Francji, mimo to najbardziej znane jest Pinot Grigio z Włoch, zwłaszcza to produkowane we Friuli- Wenecji Julijskiej. Pinot Grigio na Wybieramwino.pl kusi szeroką ofertą, dlatego warto tam zajrzeć!

Co wyróżnia wino Pinot Grigio? 

Smak i aromat tej odmiany jest bardzo uzależniony od klimatu jego miejsca pochodzenia. Do cech wspólnych należy niewysoka kwasowość oraz świeży aromat brzoskwiń, pomarańczy, ananasa i mango.    

Podczas gdy od włoskiego Pinot Grigio można się spodziewać delikatnego jabłkowo-cytrusowego bukietu, alzackie specjały podszyte są nutami kwiatów. To też te francuskie, cięższe wina lepiej leżakują. 

Do czego podawać wino Pinot Grigio? 

Ta odmiana dobrze wypada przy zastosowaniu klucza geograficznego. Włoskie Pinot Grigio połączmy więc z tradycyjnymi daniami tej kuchni typu makarony, risotto, pancettą albo bruschettą.

Bezpieczną kombinacją są także typowe potrawy do lekkich, białych win: białe mięso, rybne przekąski, sałatki z owocami morza.

Te mocniejsze w smaku, alzackie Pinot Gris można skontrastować z czerwonym mięsem czy nawet sushi. 

Oczywiście, z przyjemnością uraczysz się nim także bez dodatków czy w towarzystwie deski serów.

Bez względu na to, do czego zdecydujesz się je podawać, wypróbuj naszą sztuczkę na to, w czym je serwować. W sezonie letnim Pinot Grigio niebiańsko smakuje ze schłodzonego kieliszka. W tym celu włóż kieliszki na chwilę przed otwarciem wina do zamrażalnika.

Od jakiego włoskiego Pinot Gris zacząć?

Na początek polecamy wino ze słynnej winnicy specjalizującej się w nagradzanych na całym świecie Prosecco. Okazuje się, że producenci tego ekologicznego wina świetnie radzą sobie także z Pinot Grigio. Dowodem jest LA JARA Pinot Grigio Delle Venezie. Subtelny, soczysty trunek o mocno zaznaczonym owocowym bukiecie to trunek, którego tego lata nie powinno zabraknąć w Twojej lodówce.    



Warto wyposażyć się również w MELORA DI SOTTO Pinot Grigio. Co ciekawe, to wino stworzono na słonecznej Sycylii, mimo że Pinot Grigio zdominowało głównie północne Włochy. 

W bukiecie splatają się dojrzałe owocowe nuty oraz zmysłowe kwiaty. Wino jest żywe na podniebieniu, w sam raz na Twój nowy ulubiony aperitif nadchodzącego sezonu.

Po jakie francuskie Pinot Gris warto sięgnąć?

CAVE DE TURCKHEIM Tradition Pinot Gris to dobre wprowadzenie w świat francuskich win z gatunku Pinot Gris. W tym półwytrawnym białym winie na pierwszy plan wysuwa się bogactwo bukietu. Zaskakują w nim aromaty miodowo-owocowe, maślane czy dymne. Całość jest zaskakująco orzeźwiająca za sprawą delikatnej kwasowości. Wyrazisty finisz przedłuża przyjemność z każdego łyku.