Najlepsze produkty BIO dla rodziny – czym kierować się przy zakupie?

Potrzeba zdrowego odżywiania sprawia, że coraz więcej osób interesuje się żywnością ekologiczną. Szukanie produktów BIO dzisiaj jednak nie jest łatwe, ponieważ podchwyciwszy ten trend, wielu producentów oznacza swoje wyroby w ten sposób – nie zawsze zgodnie z prawdą! Przy bliższym przyjrzeniu się zawartości sklepowych półek szybko można odrzucić żywność, która nie spełnia restrykcyjnych wymogów.

Prawda, czy marketingowy chwyt?

Producenci i sprzedawcy żywności już jakiś czas temu zauważyli, że ich produkty cieszą się większym zainteresowaniem, gdy są odpowiednio opakowane, reklamowane i eksponowane. Umieszczenie na pudełku hasła BIO działa na kupujących niczym magnes. Niestety konsumenci czasem zbyt szybko ufają deklaracjom i wybierają żywność, która tak naprawdę nie ma nic wspólnego z ekologią.

Tymczasem mianem EKO może się tytułować produkt, który spełnia założenia ustawy. W Polsce są jasne wytyczne co do tego, jak należy znakować żywność, aby nie wprowadzić kupującego w błąd. Wobec niej stawiane są rygorystyczne wymogi jak np.:

  • skład, w którym minimum 95% stanowią produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego,
  • miejsce wzrastania – gleby nie mogą być skażone, czyli odpadają wszelkie przydrożne uprawy, gdzie jest duże stężenie ołowiu,
  • nawożenie naturalnym nawozem, np. obornikiem lub kompostem.

Samodzielne rozpoznanie produktów ekologicznych może być trudne, jednak jest pewna wskazówka! Oprócz składu na opakowaniu powinno widnieć charakterystyczne logo, przypominające obrys białego listka na zielonym tle. To europejski symbol potwierdzający, że wyrób spełnia wymogi i może być nazywany ekologicznym. Znajdziesz go m.in. na produktach bio HELPA.

Co jeszcze jest ważne przy wyborze produktów bio?

Pochodzenie składników to jedno, a drugie to pozostała zawartość produktów. Zdarza się, że w obiecująco wyglądającej torebce znajdziesz nie tylko główny składnik, ale też całą listę słodzików, wzmacniaczy smaku, chemicznych barwników, aromatów, ulepszaczy czy konserwantów. Unikaj ich, jeżeli faktycznie zależy Ci na świadomym i zdrowym odżywianiu.

Nie wierz też w opowiadane historie, które mają świadczyć o tym, że chemia w jedzeniu jest potrzebna. Polski producent HELPA udowadnia, że nie jest to prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty dla dzieci i całej rodziny. Firma zaprezentowała całą kolekcję żywności bio, na którą składają się kaszki, przekąski, liofilizowane warzywa i owoce w proszku. Sięgając po nie, możesz mieć pewność, że skład jest prosty, a w środku skrywają się wyłącznie wartościowe produkty przetworzone w taki sposób, aby miały długi termin przydatności do spożycia, były smaczne, aromatyczne, kolorowe i pełne witamin.

Uważaj na popularną, powszechnie dostępną zdrową żywność, która w istocie okazuje się być jedynie przereklamowanym produktem umieszczonym w nowym, atrakcyjnym opakowaniu. I odpowiednio droższym.