Maszyna do lodów – dlaczego jej potrzebujesz i jak jej używać?

Lody, po które nie musisz wychodzić do sklepu? O idealnej konsystencji, a do tego przygotowane z najlepszej śmietanki czy wiejskich jaj? Jeżeli jesteś amatorem zimnych deserów, cenisz jakość, a do tego dbasz o zdrowie, zastanów się nad urządzeniem do robienia lodów. Zaręczamy Ci, że maszyna do lodów nie pójdzie w odstawkę przez całe lato!

Maszynka do lodów – dlaczego warto ją kupić do domu? 

Teoretycznie lody możesz przygotować ręcznie, jednak nigdy nie uda Ci się uzyskać tak kremowej konsystencji, jaką zapewnia maszynka do lodów. Odpowiednia maszyna do robienia lodów sprawi, że lodowe desery, które będą powstawały w Twojej kuchni, będą zachwycać smakiem, wyglądem i totalną gładkością. 

Dodatkowo możesz sięgać po wysokiej jakości produkty i mieć pełną kontrolę nad składem słodyczy. Domowe lody będą pozbawione spulchniaczy, konserwantów, a nawet niezdrowego cukru (jeżeli tylko zdecydujesz się na zdrowe zamienniki jak ksylitol czy erytrol). To doskonała opcja dla rodziców małych dzieci, ale i wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie bądź o linię.

Musisz jedynie pamiętać o tym, że domowych deserów z maszynki do lodów nie należy przechowywać w zamrażarce zbyt długo – właśnie z uwagi na to, że nie zawierają konserwantów. Poza tym desery lodowe bez spulchniaczy stają się dość twarde po dłuższym okresie mrożenia. Kremową, miękką konsystencję na pewno nieco dłużej zachowają tłustsze słodycze, na bazie śmietanki czy żółtek.

Zastanawiasz się, czy maszyna do lodów to dobry pomysł? Kolejnym argumentem „za” jest uniwersalność tego typu urządzeń. Oprócz tradycyjnych deserów lodowych przygotujesz w niej także sorbety, a ponadto jogurty mrożone, koktajle i inne napoje z dodatkiem lodu.

Jak działa automat do lodów?

Zasada działania większości modeli urządzeń do lodów jest podobna. Najważniejszym elementem automatu do lodów jest misa mrożąca. W przypadku domowych sprzętów jej pojemność wynosi do około 1,6 litra. Misę trzeba włożyć do zamrażarki minimum 8 godzin przed robieniem lodów. Niektórzy producenci zalecają, aby trzymać ją w minusowej nawet przez okrągłą dobę! 

Konieczność chłodzenia misy wynika z jej budowy. Miedzy jej ściankami przepływa specjalny płyn, który musi zamarznąć, aby sprzęt nabrał właściwości chłodzących. 

Po wyjęciu misy maszynki do lodów z zamrażalnika umieszczasz ją w urządzeniu i wkładasz do niego mieszadło. Dopiero teraz możesz podłączyć sprzęt do prądu. 

Następnie włączasz automat do lodów i wkładasz do misy produkty. Pamiętaj, że muszą być odpowiednio schłodzone. 

Mieszadło kręci lody, a ścianki misy skutecznie chłodzą masę. Proces zazwyczaj trwa do około 60 minut, jednak zależy to od mocy urządzenia do robienia lodów oraz od rodzaju składników. 

Jeśli lody są już prawie gotowe, możesz dosypać do nich takie dodatki, jak owoce świeże i kandyzowane, kawałki czekolady czy orzechy. 

Czy to już czas na deser? Lepiej jeszcze trochę poczekać. Wstaw misę z lodami na kilka dodatkowych godzin do zamrażalnika. W tym czasie masa zamarznie i nabierze odpowiedniej konsystencji – idealnej do formowania gałek.

Przygotowanej porcji lodów oczywiście nie musisz zużyć od razu. Możesz przechowywać je w zamrażarce, uważaj jednak, aby nie trzymać ich tam za długo, inaczej staną się bardzo twarde.

Czekoladowe czy śmietankowe? Sorbet malinowy albo zabajone? Ty decydujesz! Samodzielnie dobierasz smaki, dodatki, polewy i posypki. Jeżeli choć raz spróbujesz lodów z domowej maszynki, stracisz ochotę na wszelkie sklepowe słodycze.