Kwas foliowy w ciąży – ile i kiedy go przyjmować?

Kwas foliowy należy do rodziny witamin z grupy B. Nazwa kwas foliowy pochodzi od łacińskiego folianum, co oznacza liść. Kwas foliowy znany jest jako witamina B9. Kwas foliowy znany jest również jako folacyna, folian i kwas pteroilglutaminowy. Jest to jasno żółtasubstancja, rozpuszczalna w wodzie, niszczona przez ciepło, światło słoneczne i niewłaściwe pH. Kwas foliowy jest łatwo rozkładany podczas procesów przygotowywania żywności, takich jak gotowanie lub pieczenie. Ponadto kwas foliowy po dłuższym przechowywaniu ulega utlenieniu i jest gorzej przyswajalny przez organizm.

Zastosowanie kwasu foliowego.

Najbardziej znaną konsekwencją niedoboru kwasu foliowego w diecie jest wada cewy nerwowej u płodu, która może prowadzić do rozszczepu kręgosłupa, anencefalii, przepukliny mózgu i rdzenia kręgowego. Niedobór kwasu foliowego w diecie matki może również przyczynić się do niskiej masy urodzeniowej dziecka oraz zwiększyć ryzyko poronienia. Aby jednak skutecznie zapobiegać negatywnym skutkom niedoboru kwasu foliowego u kobiet w ciąży, należy przyjmować kwasfoliowy co najmniej trzy miesiące przed spodziewanym terminem poczęcia.

Odpowiednia suplementacja kwasu foliowego jest ważna nie tylko w czasie ciąży. Niedobór kwasu foliowego może powodować anemię makrocytarną. Objawia się to takimi objawami jak osłabienie, zmęczenie, omdlenia, duszności, nieregularne bicie serca, ból głowy i utrata apetytu. Jeśli anemia jest spowodowana niedoborem kwasu foliowego, mogą wystąpić takie objawy jak depresja, otępienie sensoryczne i osłabienie mięśni.

Istnieją również badania naukowe wskazujące, że odpowiednie spożycie kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów (np. raka przełyku, żołądka, płuc i szyjki macicy). Ponadto wykazano, że suplementacja kwasem foliowym jest skuteczna, gdy jest przyjmowana przed rozwojem zmiany nowotworowej, ale może wywoływać powstawanie guzów, gdy jest przyjmowana po rozwoju zmiany nowotworowej. Badania wykazały również, że kwas foliowy może pomóc w zapobieganiu astmie i alergii oraz łagodzić reakcje alergiczne.

Kwas foliowy w ciąży. Dlaczego jest tak ważny?

Kwas foliowy jest bardzo ważny w czasie ciąży. Wszystkie kobiety, które planują ciążę lub już starają się o dziecko, powinny przyjmować profilaktyczną dawkę kwasu foliowego w wysokości 0,4 mg na dobę. Prawidłowa ilość kwasu foliowego w organizmie kobiety jest bardzo ważna, zwłaszcza dla przyszłej matki i jej płodu. Ginekolodzy zalecają odpowiednie spożycie kwasu foliowego wszystkim kobietom planującym ciążę, zwłaszcza że jest on ważny w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u płodu (takim jak anencefalia, rozszczep kręgosłupa i oponka). Takie wady mogą wystąpić w ciągu pierwszych czterech tygodniach po urodzeniu dziecka. Kwas foliowy w ciąży pomaga zapobiegać anemii (niedokrwistości) w czasie ciąży. W czasie ciąży zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta aż czterokrotnie.

Kwas foliowy może być przyjmowany razem z multiwitaminami, które zawierają wystarczającą ilość kwasu foliowego. Preparaty kwasu foliowego są dostępne bez recepty w aptekach. Dobrym rozwiązaniem jest również porcja płatków śniadaniowych wzbogaconych o kwas foliowy.