Winogrona są słodkie z natury. To z tych samych owoców powstaje wino wytrawne, słodkie, półsłodkie i półwytrawne. Jednak proces produkcyjny, któremu poddawane są grona, decyduje o tym, jaki jest finalny smakowy rezultat. Jakie czynniki determinują smak wspomnianego alkoholu?
Dojrzewanie owoców, fermentacja, przymrozki i pleśń
Pierwszym aspektem, który należy uwzględnić, jest oczywiście poziom dojrzałości owoców. Im bardziej dojrzałe, tym większa zawartość naturalnych cukrów się w nich znajduje, co podkreśla słodki smak produkowanego z nich alkoholu.
Kolejną kwestią są same procesy produkcyjne. Mogą przebiegać naturalnie, lecz zdarzają się sytuacje, kiedy o finalnym smaku decyduje moment przerwania fermentacji winogron. Słodycz uzyskuje się również wtedy, gdy owoce są zaatakowane przez przymrozki lub opanowane przez pleśń Botrytis cinerea.
Przerwanie procesu fermentacji, a cukier resztkowy
Moment przerwania fermentacji powoduje, że w winie znajduje się zróżnicowane stężenie tzw. cukru resztkowego. W zależności od momentu zatrzymania procesów fermentacyjnych alkohol może być mniej lub bardziej słodki, co wyraża się w gramach na litr. Warto także pamiętać, iż sama słodycz może być odczuwalna subiektywnie, na co wpływa również poziom kwasowości, który może niejako neutralizować słodki smak wina.
Późne zbiory dojrzałych owoców
Uzyskanie wyjątkowej słodyczy w winie odbywa się także dzięki naturalnej, choć ryzykownej metodzie, którą jest zbieranie winogron w momencie, gdy wyglądem przypominają rodzynki. Znajduje się w nich obniżona zawartość wody, dominuje jednak cukier o wyższym stężeniu, który z kolei determinuje słodszy smak wina. Ryzykiem, jakie podejmuje właściciel winiarni, jest brak możliwości przewidzenia warunków pogodowych — jeśli będą niekorzystne, wino może się nie udać, co wiąże się z dużymi stratami.
Suszenie winogron
To sposób mniej ryzykowny, ponieważ polega na zebraniu gron, a następnie umieszczeniu ich na specjalnych matach, gdzie poddawane są naturalnemu suszeniu. To również metoda, która powoduje spadek poziomu wody w owocach, tym samym zwiększając stężenie znajdującego się w nich cukru.
Dodatek cukru
Niestety w sprzedaży można spotkać się z winami, które są dosładzane z pomocą sacharozy, czyli w mało spektakularny i wyrafinowany sposób. Taki trunek jednak nie smakuje najlepiej, nie ma w sobie tej naturalnej słodyczy, dlatego koneserzy win mogą od razu rozpoznać, że w produkcji omawianego alkoholu zastosowano cukier.
Jeżeli masz jakieś wątpliwości co do wyboru wina, które będzie Ci smakować, możesz poradzić się w sklepach sprzedających wina (profilwino.pl) lub u koneserów win.