5 wskazówek, które pomogą w wyborze najlepszej maszynki do mielenia

Maszynki do mielenia stanowią idealne uzupełnienie małego AGD używanego w domowym zaciszu. Niegdyś, napędzane ręcznie, służyły głównie do mielenia mięsa na potrzeby przygotowania posiłku, dziś służą jako urządzenia wielofunkcyjne, które zasilane prądem, wyręczają nas również w szatkowaniu czy mieleniu kawy. Jaka maszynka do mielenia mięsa najbardziej usprawni Twoją pracę w kuchni? Poniżej przedstawimy kilka kwestii, które pomogą wybrać Ci tę właściwą.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze maszynki do mielenia?

Dobra maszynka do mielenia (https://iguanasklep.pl/obrobka-mechaniczna/maszynki-do-miesa) to taka, która spełnia nasze oczekiwania. Sprecyzowanie przydatności urządzenia z pewnością zawęzi nasze pole wyboru. Nie musisz ograniczać się jedynie do mielenia mięsa, choć jest to podstawowa funkcja każdej maszynki. Możesz wybrać taką, która pozwolić przetrzeć lub poszatkować warzywa, jak i taką, która wyciśnie sok. W zależności od częstotliwości użytkowania oraz produktów, których zamierzamy użyć, warto zwrócić uwagę także na moc silnika. Do mielenia drobiu wystarczy maszynka o mocy 450W, jeśli jednak planujesz mielić mięso bardziej zbite oraz poprzerastane, warto pomyśleć o mocniejszym silniku lub o maszynce do mielenia z funkcją biegu wstecznego, który umożliwia cofnięcie ruchu mięsa w momencie zablokowania komory mielenia. Warto również zwrócić uwagę, czy nasza maszynka posiada automatyczny wyłącznik, który chroni silnik przed przegrzaniem w wypadku jego wzmożonej pracy.

Wykonanie maszynki ma znaczenie

Jaka maszynka do mielenia mięsa będzie więc najlepsza? Na rynku znajdziemy urządzenia wykonane zarówno z plastiku, jak i z metalu oraz stali nierdzewnej. Plastik z pewnością będzie tańszą i lżejszą opcją, jednak obudowa z takiego materiału będzie podatna na zarysowania oraz pęknięcia, co może negatywnie wpłynąć na trwałość sprzętu. Metal oraz stal nierdzewna posłużą nam zdecydowanie dłużej oraz łatwiej będzie utrzymać je w czystości. Dzięki temu unikniemy też namnażania się bakterii w naszej kuchni.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Większość maszynek do mielenia posiada wymienne części, które w razie awarii możemy wymienić samodzielnie. W przypadku częstego użytkowania należy pamiętać o regularnym ostrzeniu nie tylko tnącego noża, ale również i sitka, co zwiększy wydajność mielonego mięsa. Jeśli Twoja maszynka posiada dwustronny nóż, możesz go odwrócić, aby znów móc korzystać z pełnych możliwości urządzenia. Po umyciu maszynki powinniśmy zadbać o to, aby każdy metalowy element został dokładnie osuszony. Zapobiegnie to powstawaniu rdzy oraz przedłuży żywotność urządzenia.