Poznajmy siemię lniane na żołądek przepis i przekonajmy sie dlaczego warto je spożywać?

Siemię lniane na żołądek przepis nie jest wcale skomplikowany. Siemię lniane są nasionami lnu zwyczajnego. Mają sporo dobroczynnych właściwości zarówno dla naszego zdrowia, jak i także dla urody. Zażywane regularnie wpływają korzystnie na układ krążenia, układ trawienia, a także na paznokcie, skórę oraz na włosy. Siemię lniane jest polecane kobietom w ciąży. Jak przygotować w sposób prawidłowy siemię lniane?

Przygotowanie

Siemię lniane w naszym kraju jest dostępne w sklepach w kilku postaciach. Wart zatem zwrócić uwagę na to, jakie kupujemy siemię lniane. Mogą to być nasiona brązowe, nasiona złote (mają one najwięcej wartości odżywczych, są o wiele droższe i niestety trudniej dostępne) oraz także wersja zmielona (siemię lniane zmielone jest w takiej formie najmniej wartościowe, szybko traci swoje odżywcze właściwości, może wydzielać się z niego oleista maź czy też bardzo łatwo jełczeje).

Zatem dobrze jest kupić nasiona w całości i tylko tyle mielić, ile nam jest potrzebne w określonym momencie. Wówczas będziemy mieli pewność stu procentową, że są one najbardziej odżywcze, jak i także najświeższe.

Pora poznać siemię lniane na żołądek przepis. Dla osób, które by chciały zażywać regularnie siemię lniane dobrym sposobem jest jego stosowanie, jako przyprawy. Siemię lniane nie ma praktycznie smaku i zapachu, a więc zmielone oraz zaparzone gorącą wodą, może być dodatkiem do bardzo wielu dań. Sprawdźmy jak stosować siemię lniane?

Zmielone oraz zaparzone nasiona

Nasiona siemienia są bardzo miękkie. Wystarczy, że je zmiażdżymy w moździerzu lub też zmielić po prostu blenderem. W ten sposób przygotowane ziarenka zalewa się wrzątkiem. Po odczekaniu chwili nasiona zmieniają swoją konsystencję na kleistą. Jak wykorzystać zmielone oraz także zaparzone nasiona? Papkę uzyskaną możemy wetrzeć sobie na włosy, odczekać chwilkę, a później spłukać dokładnie. Włosy się staną miękkie, jak i także odżywione. Możemy także taką papkę nałożyć na twarz. Oczywiście robimy to po ostygnięciu. W ten sposób możemy liczyć na zmiękczenie oraz nawilżanie skóry. Śmiało takie nasiona możemy zjeść. Dzięki temu poprawimy pracę naszego układu trawienia. Nasz żołądek będzie nam za to wdzięczny.

Musimy jednak zwrócić uwagę na zalecaną dawkę dzienną. Jest to jedna łyżka. Spożycie trzech łyżeczek i więcej skutkować może niestety biegunką. Warto także co jakiś czas robić sobie przerwy, aby nie przyzwyczaić organizmu do dawek zwiększonych błonnika, który jest zawarty w siemieniu lnianym. Naprawdę musimy tego pilnować.